Rechtzetten en veroordelen

Nog geen week geleden vertel ik de vriendelijke jonge vrouw dat het “zigeunerleven” voor veel zigeuners helemaal niet zo romantisch is, maar vaak een leven is dat geleefd wordt in het stramien van armoede, geweld, troosteloosheid en afzien.

En dan nu vandaag.

Geen enkel begrip toon ik. Nee afgrijzen, woede en een diepe wanhoop zijn de emoties die nu overheersen. Er is niets begrijpend en invoelend bij mij te bespeuren.

De neiging om te schreeuwen, te slaan, de politie te bellen en een scène te schoppen, daar heb ik zin in. Want godverdomme, hier zijn ze weer, zie ik ze weer.

Zigeunervrouwen die met hun kleine baby’s, urenlang zittend, bedelend op straat bivakkeren. De baby’s, nog heel klein, stil liggend op hun schoot. Gedrogeerd, want geen enkele baby is in staat urenlang zo levenloos stil te liggen.

Misselijkmakend deze vrouwen, de naam moeder niet waardig.

“Volwassen vrouwelijk uitschot” dat is de enige be- en om beschrijving die ik kan en wil geven.

Nee, dit keer heb ik de politie niet gebeld, heb ik niet vriendelijk op de moeders ingepraat of boos staan schreeuwen, heb ik toevallige voorbijgangers niet betrokken bij mijn afgrijzen.

Want de les die ik al eerder heb geleerd is dat niets van dit alles zal helpen. Het zal de baby niet helpen en ook de moeder niet. De politie zal de schouders ophalen, voorbijgangers zullen schrikken en mij wijzen op de onuitvoerbaarheid van de door mij beoogde ” redding”en ikzelf zal rood aangelopen van boosheid en frustratie misschien wel een bon krijgen omdat ik de openbare orde verstoor.

Anno 2018, hier in Italië nog steeds op straat te zien, bedelende zigeunervrouwen met gedrogeerde baby’s, verschrikkelijk.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s