Russische radar knopjes

Die zien we nu voorbijkomen in de media. De Russische vloot.

Prachtige schepen, ja oorlogsschepen. Met antennes, radar palen die volhangen met spannende kastjes, helikopters? Tuurlijk de Russische Marine heeft ook helikopters. Wapens zijn er ook aan boord, high tech maar naar ik hoop ook nog de gewone ‘ouderwetse’ raket schieter. Wereldwijd worden er oorlogen gevoerd met dat ouderwetse spul. Als bij het moderne verdedigingswapen, ook wel oorlog wapen genoemd, de stroom uitvalt is het makkelijk binnenkomen.

Dat lesje hebben een aantal staten wel geleerd. De Russen; 20 miljoen doden in man tot man gevechten, de Amerikanen die zich er liever niet mee bemoeide maar gedwongen werden, denk aan Pearl Harbor, Japan de ‘atoombom finale’.

Allemaal landen die hun inwoners beschermen en altijd in hun achterhoofd de stem horen ‘dit gebeurt ons geen tweede keer’. De ideale wereld is een heel mooi streven, maar de praktijk wijst uit dat zolang grote dictatoriale staten of deze nu islamitisch of christelijk zijn met een flink leger en een grote hoeveelheid beschikbare mannen altijd een potentiële dreiging is.

Israël heeft ook een les geleerd. Israël het laatst bijgekomen ‘nieuwe land’. Net als in de Oostblok er ook nog een aantal nieuwe staten werden gecreëerd.

Hier werd iets rechtgezet. Maar ook nu weer blijkt dat eeuwenlang antisemitisme, het stelselmatig een groep aanvallen, nog steeds aanwezig is.

Rusland, Israël, Amerika. Allemaal landen die weten, denken en zo handelen dat de veiligheid van haar burgers gewaarborgd is.

De Krim heeft een mooie Russische vloot en boven in de IJszee zal vast ook nog een vloot ergens liggen aangemeerd. De live uitzending laat nu beelden zien van houten tribunes waar Putin keurig in pak tussen tientallen hoog in rang geplaatste mariniers, gedecoreerd met lintjes en gepoetste gouden knopen de vloot aan zich voorbij ziet trekken. Een moment van besef, voor het Kremlin en voor ons doorsnee burger die op zijn of haar mobieltje meekijkt. Dat militairen er zijn om voor de, voor onze veiligheid te zorgen.

Ik ben blij dat de Russen nu een rol spelen in de wereldpolitiek. Dat hun militaire kracht wordt ingezet om de religieus gevoede burger oorlogen in het midden oosten in toom te houden want op religieuze grondslag gevoerde oorlogen zijn, zo lijkt het wel onuitroeibaar en komen telkens terug. In Afghanistan lang geleden tot op de dag van vandaag is de gematigde Afghaan in oorlog met zijn religieuze landgenoot. De communisten, met hun decennialange ervaring, in het Kremlin zullen zich daar altijd van bewust zijn.

Ik zie een mooie vloot. Gefeliciteerd!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s