Europa’s mooiste hoofdstad, Reykjavik

Nee hoor IJsland is geen Europa.

Hoezo geen Europa, tuurlijk hoort IJsland bij Europa, bij het continent Europa.

Ondergewaardeerd, amper het EU nieuws halend, IJsland wat de neus heeft opgehaald voor het EU lidmaatschap en net als Zwitserland en Noorwegen afzag van de belofte op voorspoed en geluk in de Europese familie.

IJsland wat als enige land zijn bankiers voor de rechter bracht en de banken nationaliseerden. Iets wat in Nederland niet eens ter sprake mocht komen.

Ja, de kredietcrisis liet ook in IJsland zijn sporen na. Ruzie met de boekhouders van de EU, de bewakers van goed ‘bankieren’ stonden op hun achterste benen.

Nee, de verliefdheid op de EU is definitief voorbij, maar IJsland is wel lid van de Schengenzone en nu met een werkeloosheid percentage van minder dan drie procent heeft de IJslander zijn economie en BBP weer op orde.

Misschien kan Europa nog wat leren van IJsland. Van de vrijheid van pers en meningsuiting die in IJslands wetgeving als in beton is gegoten.

Van het historisch besef van de IJslanders, de ongekende armoede, honger en ellende, die voor altijd onderdeel zal uitmaken van IJslands geschiedenis met daaruit volgend het besef dat alleen de IJslanders zelf zullen, moeten en kunnen zorg dragen voor hun eigen welzijn.

De IJslandse vissers, nippend aan hun koffie, die mij vertellen, wijzend naar de 100 jaar oude foto’s hangend aan de wand van het vissers café, over grootmoeders en vaders die in de ijskou de visvangst bewerkten, dit is ons verleden, ons heden en bepaalt onze toekomst.

De vis, de schapen, de kassen gevuld met sappige tomaatjes, verwarmd door de thermale bronnen, het toerisme het is genoeg gebleken om de 330.000 inwoners van IJsland er economisch en financieel weer bovenop te helpen.

Kleine houten huisjes, een kerk recht en sober, een nieuw cultureel centrum net opgeleverd, een architectonisch hoogstandje wat helaas lekt, bouwkranen die driftig hun materiaal plaatsen want dat er in Reykjavik gebouwd wordt daar kun je niet omheen. Een penthouse met uitzicht op de baai, daar wil ik wel wonen, en dan als de sneeuw en de donkere maanden plaatsmaken voor het licht, dan wil ik ijsjes eten, zonnen en zwemmen en de kleine paardjes appeltjes voeren. Reykjavik de mooiste hoofdstad van het continent Europa.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s