Twee juni in Catania

Geen vuurwerk in Catania, dat is milieuvervuilend wordt mij door een alleraardigste Cataliaan verteld. Ik schiet in de lach, na een middagje zeilen en zwemmen zijn wij, bemanning, de eigenaar van de boot en en de gasten beland in een partytent waar we ons te goed doen aan een kleurrijk palet van over heerlijke pizza’s. De benodigde drank ingenomen op de boot en een jointje hebben de feestvreugde verhoogd.

Het is een feestdag hier op Sicilië. Iets met de stichting van de Italiaanse republiek. Maar de Sicilianen vieren het niet zo. Beter; velen zouden liever apart van het Italiaanse vaste land hun eigen ‘nationalistische’ politiek willen bedrijven.

Nu is de Maffia een vast onderdeel van de Siciliaanse maatschappij en dat zij zich überhaupt niets aantrekken van welke wet of regelgeving dan ook is een vaststaand feit. Maar ook de doorsnee godvruchtige burger heeft vaak problemen met de regelgeving die gedicteerd wordt van de overkant, het vaste land.

Het laatste onderwerp, wat nu al een aantal jaren speelt, is het aanspoelen van burgers uit Afrika. Harde woorden vallen er tussen de Siciliaanse politici en die van de overkant. De maffia verdient alleen maar aan de stroom vluchtelingen en zal dus alleen nog maar rijker en machtiger worden.

Dus geen vuurwerk, milieuvervuilend, terwijl het afval probleem al jarenlang rustig doorsuddert en de bevolking tot wanhoop brengt. Terwijl ik een hap van de heerlijke pizza neem roep ik de aanwezigen Sicilianen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Steek gewoon vuurwerk af, wel voorzichtig zijn natuurlijk, denk om je handen en ogen. Als de afval crisis gewoon door kan etteren dan kunnen daar echt nog wel wat resten van Bengaalse potten en knalvuurwerk bij. Dat kan dan gewoon bij de grote hoop troep geveegd worden.

En die Afrikanen dan, die zijn zielig en wij wij moeten medemenselijkheid tonen.

Tuurlijk moeten jullie doen, geef ik als antwoord, terwijl ik nog een glaasje rood inschenk. Een nobel streven. Maar jullie worden uitgelachen, heel hard, misschien niet recht in jullie gezicht, maar achter jullie rug.

frankrijk die de grens voor jullie zwervende asielzoekers sluit net als Oostenrijk.

In Brussel doen ze niets behalve bekvechten en nobele decreten uitvaardigen die  braaf door ‘ jullie ‘ worden uitgevoerd. Polen en Hongarije trekken zich ook nergens wat van aan. Dus niet zeuren als het allemaal wat te veel is geworden, de druk op de Italiaanse gezondheidszorg, de huisvesting en de staatskas. Nobel ben je in goede en in slechte tijden. Anders, wat iedereen met een beetje gezond verstand al lang wist, had de Siciliaanse politiek, politieke ongehoorzaamheid moeten tonen en niet later huilie huilie moeten doen.

Twee juli een Italiaans feest zonder vuurwerk, met een illegalen probleem dat zijn weerga niet kent. Maar de Siciliaanse pizza’s zijn overheerlijk dat is een feit.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s