De Roma en Europa

Vandaag kwamen ze drie keer in mijn leven voorbij.

De Roma jongen bij de bushalte, die gewoon stond te wachten na een lange dag werken.

Een Roma familie die met een karretje in de super rondliep en de kleine Roma kindjes, spelend op straat met natuurlijk de eeuwig erachter aan sukkelende vuilnisbak hondjes, model lief en ik schooier gezellig wat in het rond.

Huizen waar de wasjes over het hek te drogen worden gehangen, waar lege flessen gevuld worden met water uit de brandkranen. Ik zie de busjes, die van de werkplek, vaak Budapest en omgeving, gevuld met vermoeid ogende Roma mannen naar de dorpen terugrijden.

Maar er zijn problemen. Met de huisvesting bijvoorbeeld. Niet alleen in Oost Europa waar het grootse gedeelte van de Roma’s woont maar ook in andere delen van Europa.

In Marseille is deze week en illegaal Roma rafelrandje, beter gezegd illegale bebouwing, platgebrand.

Ik persoonlijk, sta volledig achter dit besluit want niet alleen de Franse maar ook de Italiaanse regering hebben, zo als ik uit het nieuws kan opmaken, hun zero tolerance beleid ten uitvoer gebracht. Moord en brand schreeuwen de Roma’s zelf. Ook mensenrechtenorganisaties en politici laten hun stem horen. Onmenselijk niet meer en niet minder.

Ja dat klopt, de bestuurders van deze steden nemen deze stap die aan de ene kant onmenselijk lijkt te zijn en ook is, weg je hutje, je huisje, terwijl aan de andere kant wij, de Roma, de politici natuurlijk weten dat deze families, vrouwen en hun, kleine, kinderen niet in sloppen wijken mogen wonen.

De middeleeuwen hebben wij, en dat lijkt mij logisch, qua huisvesting nu toch wel definitief achter ons gelaten. Het afbreken en afbranden van deze illegale woonplekken is het logische gevolg hiervan. Geen sloppen in Europa. Dat is het enige wat nu telt.

En ja dat is hard. Snoeihard, bikkelhard. Rechts, mogelijk nog rechter dan rechts. Voor velen een foute mening en wat nog erger is dat dit nu ook wordt uitgevoerd.

Maar het, oogluikend, toestaan van een sloppenwijk zal gevolgd worden door meer sloppenwijken. Wijken van sloppen. De gevolgen hiervan zijn bekend, geen hygiëne, criminaliteit, misbruik in alle denkbare vormen en uiteindelijk geen toegang meer voor politie en andere diensten. De hel op aarde. Terwijl 10 of 20 kilometer verderop anderen wonen in menswaardige huisvesting, een huis waar de deur op slot kan, een huis met een wc, elektra en verwarming.

Als de huisvesting in het land van herkomst net zo slecht is, dan is er ook geen enkele reden om niet naar huis terug te keren. Daar zal de regering van het thuisland voor normale betaalbare huisvesting moeten zorgen.

Maar nu, door de laksheid en het ( moedwillige) onvermogen van politici in hun thuisland, worden deze mensen, die terecht op zoek gaan naar een beter leven, geconfronteerd met bulldozers die hun sloppen platwalsen. Dit probleem, huisvesting wordt van het ene EU land, op het bordje van een ander EU land gedeponeerd.

In de praktijk komt dit neer op een ander land hiervoor financieel en beleidsmatig verantwoordelijk maken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ik vraag me dan ook af of de Franse en Italiaanse regering de rekening voor het vernietigen van de sloppen of de bouw van huizen bij de in gebreken blijvende landen indienen, ja die landen die geen of een niet afdoende volkshuisvesting beleid hebben om alle groepen in hun samenleving van onderdak te voorzien.

Maar als laatste had ik gewoon een ‘moeder met een andere moeder’ gesprek.

Met een Roma moeder over Roma kinderen, alle kinderen hebben tenslotte dezelfde snottebellen, elk kind is in zijn bestaan afhankelijk van veiligheid en warmte.

Geen goede huisvesting staat gelijk aan het verwaarlozen van kinderen. Regel de huisvesting, sanitaire voorzieningen en warmtebronnen, dan zal het aantal uithuisplaatsingen van kinderen ook dalen.

Dus vandaag was een beetje, had ik een beetje, een Roma dag, in het eerste lentezonnetje, ligt de zomer voor het grijpen. De wasjes zullen, op het hek, weer heerlijk snel drogen en de hondjes zijn geduldig, al soezend wachtend op de etensrestjes.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s